Skvělý návod na úpravu srsti štěňat , autor Lenka Markovičová CHS Jemalle

04.03.2013 08:50

 

 

HOLENÍ ŠTĚNĚTE

 



Co budeme potřebovat:
- holící strojek
- nůžky
- starý ručník
- oční kapky (můžou být, nemusí)
- v záloze pomocníka v podobě silného manžela/ky, případně souseda/ky
- pevné nervy
- a samozřejmě štěně 


    Pracovní postup
    1. Psychicky se připravíme na holení :-D (povzbuzení jakéhokoliv druhu možné, pouze s alkoholem opatrně).



    2. Štěně budeme holit na zemi. Nehrozí mu tak pád z výšky, rozhodne-li se naši zkrášlovací činnost bojkotovat útěkem. Zručnější můžou pracovat na stole.

   3. Polapíme štěně, zaklekneme a posadíme ho před sebe, zády k nám. Vysvětlíme mu, že bude nejkrásnější na světě. Většinou si nechá lépe domluvit,      když je unavené. Do druhé ruky vezmeme holící strojek už ve stavu provozuschopném, s dostatečně dlouhým kabelem pro pohyb po celé místnosti (při útěkových manévrech štěněte totiž většinou zapomeneme strojek odložit).

 

4. Štěně znehybníme odborným hmatem "drž nebo uvidíš" (ale co???) kolem krku a hlavy. Zapneme strojek, s bohorovným klidem přejdeme výraz "myslíš to vážně?" a jdeme na to.

 

 

 


5. Začneme čumákem, neb holící hlavice je chladná pro úpravu citlivých partií kolem očí, nosu a pysků. Snažíme se zachovat 3 spojnice - vnější koutek oka a koutek tlamy, vnitřní koutky očí mezi sebou a zespodu koutky tlamy. Ujede-li ruka, nic se neděje, srst kupodivu doroste.

 

      

6. Tak, a je to! Zchladíme strojek. Možno využít jako oddychový čas ke zklidnění rozklepaných rukou, případně se povzbudit do další činnosti (viz bod 1.)

7. Tělíčko. Štěně postavíme čumákem před sebe, možno také položit na bok. Případnou snahu štěněte přesvědčit nás o nerozumnosti našeho počínání stylem "spas se kdo můžeš" zarazíme a štěně dáme do výchozí pozice. Nahmatáme poslední žebro, které tvoří hranici pro střih zadní partie a jedemééé... jeden bok, druhý bok, ocásek, nožky. Opatrně kolem konečníku a pozor na kožní řasu ve slabině, ta se oholí později, až budeme mít štěně položené na zádech.
Nezapomeneme vystříhat tlapky mezi prsty a mezi polštářky. Kdo si netroufne strojkem, může použít nůžky.

 

 

    

        

8. Zchladíme strojek a hurá na bříško a slabiny. Předtím doporučuji na sebe položit ručník a až na něj štěně. Oholené chlupy jsou prevít a rády se zapichují do nohou. Štěně položíme na záda a opatrně začneme holit vnitřní strany nohou a slabiny. Kůži ve slabinách napínáme tak, aby se netvořil kožní záhyb, který by mohly zachytit zuby holící hlavy.

 

 

 

  
 


9. Štěně prohlédneme ze všech stran a dočistíme strojkem, co je třeba. Oči můžeme vykapat očními kapkami, mohly se tam přece jen dostat drobné chloupky při holení čumáku.

 

10. Holení zmohlo štěně natolik, že usnulo... Uuuuffff! Setřeme pot, uvolníme se a pomalu necháme klesnout hladinu adrenalinu v krvi.

             

 


Dostali jste se až sem??? Skvělé, gratuluji, úspěšně jste zvládli první holení a jste prostě jedničky!!! Odměnou Vám budiž krásně upravené, sladké portí miminko!
Není výsledek úplně dokonalý? Nevadí, příště už to bude na jedničku s hvězdičkou!